Robienie babeczek z owocami w grupie Zajączki
1 maja, 2024Konkurs plastyczny – Wiosenna łąka
7 maja, 2024Innowacja „Kulinarna przygoda” ma charakter programowo – organizacyjny. Polegać będzie na rozszerzeniu treści programowych zawartych w podstawie programowej, jak i w wybranym i realizowanym w danym roku programie wychowania przedszkolnego.
Przedszkolaki przygotowując różne smakołyki mogą rozwijać swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznają zasady prawidłowego odżywiania się. Realizowana będzie w grupie 5-6-latków w okresie od września 2023r do czerwca 2024r. w wymiarze 1 godziny miesięcznie. Przepisy wykorzystywane do zajęć pochodzą ze zbiorów własnych, z Internetu oraz książek kucharskich. Tematy zajęć będą zaplanowane na cały rok szkolny i dostosowane do umiejętności dzieci i możliwości organizacyjnych przedszkolnej kuchni. Wszystkie zajęcia zakończone zostaną degustacją. Kulinarna przygoda naszych wychowanków zostanie uwieczniona na zdjęciach w kronice przedszkolnej oraz na stronie internetowej placówki.
Zajęcia składają się z trzech części:
– wstępna-przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania zadania. – działania dzieci pod nadzorem nauczyciela . – degustacja przygotowanego dania i porządkowanie sali.
W miesiącu:
- wrześniu starszaki wykonały zakwas z buraka,
- w październiku wykonywaliśmy sałatkę owocową,
- w listopadzie piekliśmy chleb graham na prawdziwym zakwasie
- w grudniu piekliśmy świąteczne pierniczki
- w miesiącu lutym wykonywaliśmy zdrowy sok marchwiowo- jabłkowy
- w marcu piekliśmy wielkanocne babeczki o smaku dyniowym,
- w miesiącu kwietniu robiliśmy pyszną galaretkę malinową z owocami,
Zapraszamy do galerii
Autor i realizator innowacji Anna Machulec