W dniu dzisiejszym cała grupa starszaków – Zajączki wspólnie piekła chleb, radości było wiele. Dzieci od samego rana poznały zasady higieny i odpowiedniego zachowania się podczas prac w kuchni.
Celem zajęć było zapoznanie dzieci z kolejnymi etapami produkcji chleba, uświadomienie dzieciom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza i piekarza. Na zajęciach miały okazję nie tylko obserwować, ale również czynnie uczestniczyć przy wypiekach ze swoja Panią Anią i Ewą. Po uprzednim umyciu rąk i założeniu fartuszków i białych chust oraz czepków na głowę wzięliśmy się do pracy. Upiekliśmy chleby z mąki żytniej , grahamowej i pszennej na cudownym zakwasie. Zakwas dzieci dokarmiały przed dwa wcześniejsze dni.
Kochane mamusie miejcie się na baczności, bo rosną Wam godne następczynie i następcy w pracach kuchennych.