
Konkurs matematyczny
13 marca, 2025Innowacja Kulinarna „Kuchcikowo” ma charakter programowo – organizacyjny. Polegać będzie na rozszerzeniu treści programowych zawartych w podstawie programowej, jak i w wybranym i realizowanym w danym roku programie wychowania przedszkolnego.
Przedszkolaki przygotowując różne smakołyki mogą rozwijać swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznają zasady prawidłowego odżywiania się. Realizowana będzie w grupie 6-latków w okresie od września 2024r do kwietnia 2025r. w wymiarze 1 godziny miesięcznie. Przepisy wykorzystywane do zajęć pochodzą ze zbiorów własnych, z Internetu oraz książek kucharskich. Tematy zajęć będą zaplanowane na cały rok szkolny i dostosowane do umiejętności dzieci i możliwości organizacyjnych przedszkolnej kuchni. Wszystkie zajęcia zakończone zostaną degustacją. Kulinarna przygoda naszych wychowanków zostanie uwieczniona na zdjęciach w kronice przedszkolnej oraz na stronie internetowej placówki.
Zajęcia składają się z trzech części:
– wstępna-przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania zadania
– działania dzieci pod nadzorem nauczyciela,
– degustacja przygotowanego dania i porządkowanie sali.
W miesiącu:
- Wrześniu – wykonywaliśmy zakwas z buraka, kisiliśmy kalafiora i ogórki gruntowe,
- październiku – piekliśmy chleb na zakwasie,
- październiku- wykonywaliśmy pyszną sałatkę owocową z owoców które sami kupiliśmy w sklepie,
- listopadzie- robiliśmy frytki z ziemniaków, batatów, marchewki oraz z dyni piżmowej, do frytek dzieci miały do wyboru pyszny sos jogurtowy i czosnkowy,
- grudniu – piekliśmy pierniczki korzenne,
- styczniu, – wykonywaliśmy pyszny, zdrowy soczek z owoców,
- w lutym – piekliśmy babeczki dyniowe,
- w marcu dzieci same komponowały zdrowe i smaczne kanapki,


















































































